Hundratusentals på flykt i Idlib – donera till Syrien

350 kr

Syrien står inför en av de största kriserna hittills under kriget sedan våldsamheterna eskalerat sedan december 2019. Tre miljoner människor är fast i Idlib. De humanitära behoven är enorma. Islamic Relief finns på plats och levererar livsviktig hjälp: mat, vatten och skydd till desperata flyende människor. Din gåva gör skillnad.

Läs mer om våra insatser nedan.

350 kr
500 kr
1,000 kr
2,000 kr

Beskrivning

Islamic Relief bistår flyende människor

Sedan december 2019 har konflikten i nordvästra Syrien eskalerat. Enligt FN har 900 000 människor tvingats på flykt på bara tio veckor – den största flyktingvågen sedan kriget inleddes.

Människor samlar ihop vad de kan få med sig och flyr för sina liv på överfulla vägar mot överfulla flyktingläger. Många byar och städer har tömts helt. Har man inte bil får man förlita sig på motorcykel eller kärror dragna av djur – eller att gå till fots medan man bär äldre, barn och personer med funktionsvariation.

Det värsta är att de knappt har någonstans att ta vägen – Idlib är en region dit många redan flytt en eller flera gånger från andra delar av Syrien.

Den humanitära situationen är katastrofal. Det råder brist på mat, vatten, elektricitet. Temperaturen ligger precis som här hemma i Sverige runt nollan. Sjukdomar riskerar att spridas på grund av väderförhållanden och dålig hygien i lägren.

Islamic Relief på plats under nio år av krig i Syrien

I mars 2020 har kriget i Syrien pågått i nio år.  11,5 miljoner människor är på flykt, varav hälften inom landet. 13 miljoner människor behöver humanitär hjälp, 5,3  miljoner lever i läger utan tillgång till ordentliga möjligheter för matlagning, uppvärmning eller personlig hygien. Över sex miljoner människor har osäker tillgång till mat. Var tredje skola är förstörd eller används som skydd istället för utbildning.

Islamic Relief är på plats för att bistå civilbefolkningen med det mest nödvändiga. Genom åren har över fyra miljoner människor fått vårt stöd. Vi har bland annat levererat matpaket till människor på flykt, utbildat barn som tvingats lämna skolan och försett sjukhus med nödvändig utrustning för att ta hand om kroniskt sjuka patienter och gravida kvinnor.

Vi står alltid på de mest sårbaras sida. Tack för att du står där med oss! Bli gärna månadsgivare och hjälp oss vara redo när det gäller.

Islamic Reliefs arbete i Syrien gör skillnad. Under de nästan nio år som konflikten har pågått har flera miljoner människor nåtts av vårt stöd. Behoven är fortfarande mycket stora. Under 2018 fick 2 985 142 personer del av våra livsviktiga insatser inom mat, sjukvård och utbildning.

Skänk pengar genom Islamic Relief och hjälp till att stötta de drabbade. Läs mer om våra insatser nedan.

Sumaya träffades av splitter – nu kan hon leka igen

 Sumaya på ett rehabiliteringscenter i Syrien. Hon får fysioterapi efter att ha träffats av splitter.

Sumaya i Syrien får rehabilitering efter att ha träffats av splitter.

Kriget i Syrien drabbar liksom alla krig barn hårdast. Sumaya på bilden ovan är 6 år och yngre än kriget själv. Hennes familj flydde från Raqqa när kriget i Syrien bröt ut. De flyttade, som så många andra flyktingar i Syrien, från det ena till det andra stället på jakt efter skydd. Till slut hamnade de i Darkush i Idlib där de bor i ett flyktingläger. En dag var Sumaya ute och lekte med andra barn när hon hörde ljudet av ett flygplan.

– Jag minns att det kändes som att jag flög. Nästa sak jag minns är att jag vaknade på sjukhuset.

Sumaya hade träffats av splitter från en missil. Hon genomgick flera operationer, men för att kunna gå igenom behövde hon också genomgå fysioterapi. Efter flera sessioner på ett center som drivs av Islamic Relief lyckades hon återigen ta några steg.

– Nu kan jag leka med mina vänner igen. Jag drömmer om en säker plats där det inte kommer några bombplan. Jag hoppas att jag själv kan bli läkare och arbeta med barn som skadas i krig, säger Sumaya.

Zaid förlorade sin mamma och lillebror i flygattacken

Zaid i Syrien ler och tittar in i kameran.

Zaid fick en protes efter att han träffats av splitter vid en flygattack.

Zaid, hans föräldrar och syskon bodde i Damaskus, men i början av konflikten flyttade de till en by i Idlib. Men inte heller här kunde de undgå bomberna.

– Vi brukade fly till fälten under attackerna och tillbringa nätterna under olivträden, berättar Zaid.

När han var sex år träffades hans hus av en missil. Den landade bara några meter från honom. Både hans och hans lillebror Mohammed dödades. Zaids högra fot skadades och han fick sedan flytta till ett flyktingläger. I början gick han till skolan med kryckan, men sedan fick han en protes, som han nu inte kan tänka sig att vara utan.

– Jag kan både gå och springa. Jag önskar att alla barn i lägret skulle få proteser om de behöver, så att de inte behöver känna att de är underlägsna andra barn. Jag hoppas att detta krig ska ta slut. Jag drömmer om att återvända till min by och leva i fred.

Barn som Sumaya och Zaid behöver din hjälp – donera nu.

Islamic Relief delar ut matpaket under ramadan och Eid al-Adha

Under ramadan och Eid al-Adha delar Islamic Relief ut matpaket till de mest behövande i över 30 länder, bland annat Syrien.

En kvinna vid en utdelning av matpaket i Syrien under ramadan 2019.

En kvinna vid en utdelning av matpaket i Syrien under ramadan 2019.

Under ramadan 2018 fick över 160 000 personer matpaket. Bland dessa fanns internflyktingar, kvinnoledda hushåll och barn som förlorat en eller båda sina föräldrar. Matpaketen delades ut i Idlib, Aleppo, den svårtillgängliga Daraa-provinsen och längs den turkiska gränsen. Matpaketen innehöll ris, bulgur, linser, mjöl och olja och utgör en viktig källa till näring för utsatta familjer.

Under Eid al-Adha 2018 fick 125 000 personer i norra Syrien och Turkiet adahi/qurbanikött, exempelvis internflyktingar, änkor och personer med funktionsvariation. Gåvan skänker ljus i en i övrigt ofta mycket svår tillvaro.

Mobila kliniker i norra Syrien

Islamic Relief driver fyra mobila kliniker i norra Syrien, med fullt utrustade operationsrum, finansierat av svenska Sida. Dessa ger befolkningen grundläggande hälso- och sjukvård. Titta på filmen!

Din gåva gör det möjligt för oss att bistå befolkningen i Syrien

När du donerar till Islamic Relief hjälper du oss med dessa insatser:

  • Sjukvård

  • Matpaket och matkuponger

  • Vatten och sanitet

  • Skydd och tak över huvudet

  • Filtar, kläder, element.

  • Utbildningsinsatser

  • Psykosocialt stöd till familjer på flykt.

Tack för din gåva – den gör skillnad!